راهکارهایی جهت توسعه جهانى فرهنگ مهدویت
با توجه به بحث روز افزون منجیگرایی و موعود باوری و سیر اندیشه مهدویت، لازم است راههای کار بردی جهت توسعة این فرهنگ اندیشیده شود.
الف ـ بخش کلان: سری سیاستهایی که در طول زمان انجام میشود و نیاز به سری تمهیداتی دارد.
ب ـ بخش خرده کلان: سری سیاستهایی که در مدت زمان کوتاهی نسبت به بخش کلان و با تمهیدات مختصرتر انجام میشود.
لازم به ذکر است بخش کلان نه به این معنا است که از اهمیت بیشتری برخوردار باشد چه بسا برخی از راهکارهایی که در بخش خرده کلان قرار دارند از اهمیت ویژه ای برخوردار باشند.
و دیگر این که ممکن است به عقیده برخی راهکارهایی که در بخش کلان قرار دارد به نوعی بتوان آن را جزو خرده کلانها محسوب کرد و یا بالعکس.[1] لذا این بخش را به عقیده و سلیقه خوانندگان عزیز این مجموعه واگذار می کنیم تا این که هر چه سریعتر جهت توسعه فرهنگ غنی مهدویت اقدام نمایند.
دهه مهدویه
از جمله این راهکارها افزایش و توسعة توجه و عنایت عموم مردم از یک روز نیمه شعبان به ده روز بعنوان دهه مهدویه(10 تا 20 شعبان) . چه مزیّتی بالاتر و بهتر از این که در یک دهه بتوان افکار عموم را نسبت به حضرت مهدی ـ روحی له الفداء ـ جلب نمود و ایشان را با معارف آن حضرت آشنا کرد. همان گونه که با قرار دادن دههای بنام سید الشهداء علیه السلام (دهه محرم) و دهه ای بنام حضرت زهرا سلام الله علیها (دهه فاطمیه) همگان را با معارف ناب تشیع سیراب می سازیم، در این دهه با تشکیل مجالس سخنرانی و کنفرانس با شرکت اندیشمندان داخلی و خارجی و نمایشگاه کتاب در موضوع مهدویت و امام عصر ـ روحی له الفداء ـ و پرسش و پاسخ پیرامون مهدویت و مدیحه سرایی شعراء و مادحین مشهور و جهت دادن به جشنها و چراغانیها و رنگ تحقیق و علمی دادن به جلسات میتوانیم حیات طیبه کسب کنیم و با سرچشمة فضائل و معارف اسلامی آشنا شویم.
به همین جهت در سال 1420 ق با اولین اقدام از سوی عموم مردم اصفهان ـ این شهر غنی و صیقل خورده از آفتاب ایمان سلمان محمدی ـ و شهر دلباختگان و سینهچاکان ولایت علوی از جمله مرحوم صاحب بن عباد، علامه عظیم الشأن مجلسی و آیت الله العظمی مرحوم سید ابوالحسن اصفهانی و ... و با عنایت و توجه و حمایت مرجعیت شیعه و حضور نمایندگان مراجع عظام تقلید ، اساتید حوزه و دانشگاه مادحین، شعرا، متفکران و فرهیختگان ، رهیافتگان از کشورهای آمریکا، فرانسه، بلژیک ، ایتالیا، آلمان، اتریش، آرژانتین، انگستان، آفریقا ـ غنا، مالی، ساحل عاج، سودان ـ مصر ، یمن، عراق، مالزی، بنگلادش، اندونزی، الجزائر، و ... این حرکت عظیم با همت و تلاش بى وقفه مرکز جهانى تخصصى ولى عصر علیه السلام انجام گردید.
جالب است که پس از چندی موج این حرکت به دیگر شهرهای ایران از جمله، تهران، قم، شیراز، یزد، بروجن، شهرهای شمالی، گلپایگان، کاشان، شهرکرد، و ... رسید که در سالهای بعد هر کدام به برگزاری این دهه فرخنده موفق شدند.
لازم به ذکر است که با تلاش مستمر و پی گیر برخی از خادمین حضرت بقیه الله ـ روحی له الفداء ـ موج این حرکت به دیگر کشورهای جهان رسید.
آری موج تبلیغ امام عصر علیه السلام ـ مرز نمیشناسد!
از جمله این کشورها: آمریکا (دیترویت ـ واشنگتن) ، ونزوئلا ، انگلستان (لندن ، منچستر ، لیورپول ، لیدز)، اسکاتلند ، ترکیه (استانبول ـ آنکارا)، روسیه (چچن ـ مسکو) ، هلند (روتردام ـ آمستردام) ، ایتالیا(رم) ،بلژیک (بروکسل) ، آلمان (برلین) ،کویت، بحرین، عمان، عراق، امارات ،آفریقا ( غنا و مالى ) و ...
به عنوان نمونه به گزارشهای زیر توجه کنید:
در ترکیه (کشور انصار امام مهدى علیهالسلام) برای اولین بار جشنهای دهه مهدویه برگزار میشود
به گزارش خبرگزاری الوکاله، حجة الاسلام ادهم چاغلایان از اعضای مسئولین تجمع شیعیان استانبول و بنیانگذار مسجد و مرکز جهانی مهدیه از برگزاری جشنهای دهه مهدویه در حساس ترین منطقه استانبول خبر داد.
ایشان با توجه به حساسیت ترکیه و موضوع مهدویت مطالبی را ایراد فرمودند.
با توجه به این مطلب و حساسیت مسئله و تأسی به برنامههای متنوع ایام دهه مهدویه و انعکاس جهانی این قضیه جدید و جاذب و تشکر از بنیان گذار این امر مقدس و خیر عظیم و با هماهنگی ستاد برگزاری دهه جهانی مهدویه ـ امسال برای اولین بار در دو شهر مهم استانبول و آنکارا تحت عنوان دهه مهدویه جشنها و کنفرانسهائی برپا خواهد شد که از مسجد و مرکز جهانی مهدویه در استانبول آغاز و در آنکارا ائتلاف مراکز شیعی با کنفرانس عظیم جهانی شدن و فرهنگ مهدویت با حضور متفکرین و اساتید دانشگاه و امامان جماعت مساجد شیعه و اقشار مردم برگزار خواهد شد، ضمناً برنامههای متنوعی در کنار اصل برنامه جهت مقاطع سنی مختلف خواهیم داشت. شایان ذکر است این مراسم ویژه شیعیان نمیباشد و ما از همه معتقدین به ادیان غیر اسلامی و از دیگر ادیان و مذاهب دعوت بعمل میآوریم چون مسئله منجی فرا مرزی و فرا گروهی و مسئلهای جهانی است. در پایان مجلس هدایایی از جمله کتاب بروشور و اقالم فرهنگی هدیه خواهد شد.
استقبال بینظیر شیعیان کشور بحرین از جشنهای دهه فرخنده مهدویه
به گزارش خبرگزاری الوکاله، کشور بحرین تنها کشوری است که در زمان محمد بن عیسی بحرینی مورد نظر خاص امام زمان علیهالسلام واقع شد و از آن زمان و تشرف شیعیان علاقه شدیدی نسبت به امام عصر علیهالسلام پیدا نمودند و ولایت آنان نسبت به اهل بیت علیهمالسلام به ویژه حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه زبانزد خاص و عام است.
غالب مساجد و مراکز و مؤسسات و منازل بحرینی امسال تحت عنوان دهه فرخنده مهدویه ده شب جشن و شادی تشکیل میدهند، شادی و شور توأم با شعور خطباء و اساتید حوزوی و دانشگاهی در سخنرانیهای ده شب مردم را متوجه امام عصر علیهالسلام مینمایند.
در یکی از برنامهها و مساجد با مدیر آن ارتباطی برقرار شد، علامه ستراوی فرمودند: این سنت حسنه ان شاءالله هر ساله در بحرین اقامه خواهد شد و همانگونه که در ایران و دیگر کشورها به این امر مهم توجه میشود ما هم توجه خاص داریم، ایشان از مؤسس و بنیانگذار آن تقدیر نمود.
ایشان در پایان بعضی از فعالیتهای ده روزه را اشاره کرد و ضمن برنامه متنوع این دهه به چاپ ده کتاب با تیراژ 50000 نسخه اشاره نمود که هر شب یک عنوان کتاب به حضار تقدیم خواهد شد.
کتب منتشره تحت عناوین ذیل است:
1 ـ الامام المهدی(علیه السلام)
2 ـ الحجه المنتظر منه الله علی مستصنفی الارض
3 ـ الامام المهدی الرحمه الواسعه
4 ـ القائم من آل محمد صلی الله علیه و آله
5 ـ ماهی و ظائفنا تجاه الامام المهدی؟
6 ـ المهدویه قضیه العصر
7 ـ حقائق عن الامام المهدی علیهالسلام
8 ـ عبیر الرحمه ( نهج الامام المهدی علیهالسلام فی الحکم)
9 ـ من برکات الامام المهدی فی حیاتنا
10 ـ احیاء الشعائر المهدویه
دیگر راهکارها:
ـ مبحث موعود شناسی و مهدویت از جمله کتب درسی از مقطع ابتدائی تا دانشگاه باشد.
ـ مبحث مهدویت یکی از رشتههای تخصصی دانشگاه و حوزه علمیه باشد مانند بقیه رشتهها از جمله: الهیات ـ ادیان ـ ....
ـ تأسیس مدارس و مراکز خصوصی و دولتی بعنوان مصلح شناسی و مهدویت شناسی
ـ تألیف و نشر کتاب پیرامون معارف امام عصر علیهالسلام در مقطع سنی مختلف و به زبانهای مختلف در تمام سطح دنیا
ـ تولید و پخش نرم افزارهای تخصصی ویژه امام موعود و نیز تولید کاست ـ فیلم داستانی، سینمایی،مستند و فیلم کوتاه و ...) ـ تولید کاستهای سخنرانی ـ سرود و ... و تولید برنامههای کارتونی و انیمیشن در مقاطع سنی مختلف (به زبانهای مختلف)
ـ تألیف و نشر گسترده مجله ـ ماهنامه ـ فصلنامه ـ سالنامه ـ هفته نامه ـ دو هفته نامه و ... تخصصی ویژه مهدویت و منجیشناسی به زبانهای زنده دنیا.
ـ تشکیل نشستهای علمی تخصصی مهدویت با حضور صاحبنظران داخلی و خارجی
ـ تشکیل و برگزاری کنفرانسهای جهانی ـ به این گونه که از تمام کشورهای جهان نمایندههای مشخصی به مقالهای مورد نظر اعزام شوند و در موضوع موعود شناسی گفتگو و تبادل نظر کنند.
ـ ایجاد کانالها و شبکههای تخصصی رادیویی و تلوزیونی و ماهوارهای ویژه امام عصر علیه السلام.
ـ تعلیم دانش پژوهانی بعنوان متخصص فن مهدویت و اعزام به مناطق مختلف
ـ تأسیس کتابخانههای تخصصی مهدویت با امکانات دستیابی به موضوعات مختلف در کمترین زمان.
ـ تأسیس نوارخانههای تخصصی مهدویت
ـ تأسیس ویدئو کلوپهای تخصصی مهدویت (شامل فیلم و نمایشنامه و ...) و توزیع (امانی یا مجانی) در ایام هفته خصوص روز جمعه که متعلق به امام موعود علیهالسلام میباشد.
ـ تشکیل مجالس توسل و دعا از جمله دعای ندبه ـ ختم صلوات جهت تعجیل فرج ـ دعای سمات و ...
ـ نام گذاری اماکن، تأسیسات، اشخاص و شهرها به نام و القاب حضرت ولی عصرعلیهالسلام
ـ بیشترین مباحث و امور ویژه مهدویت از جمله : سخرنانیها، کنفرانسها، میزگردها و نشستها و فیلمها و ... همه پیرامون زمان ظهور و چگونگی آن و تشکیل دولت کریمه باشد، در حقیقت اگر بتوانیم زمان ظهور را برای افراد جامعه به گونهای واقعی ترسیم کنیم همه و همه انتظار چنین زمانی را خواهند داشت در نتیجه در هر موقعیتی تلاش و کوشش میکنند برای رسیدن و درک زمان ظهور امام موعود علیه السلام.
ـ تأسیس یک شرکت فیلم سازی در موضوع موعود و منجیشناسی و تشکیل شاخههای فرعی آن در کشورهای مختلف (مانند شرکت فیلم سازی هالیوود آمریکا و بالیوود هندوستان)
حتی الامکان فیلمها با در نظر گرفتن مقاطع سنی ساخته شود با موضوعاتی از جمله : تشرفات، نحوة توسلات، منجی و مصلح (همچون فیلم های ترمیناتور، ماتریکس، در مسیر سبز، سرباز جهانی، مرد عنکبوتی و ...) و نیز ساخت فیلمهای در موضوع آخرالزمان (مانند: فیلم پایان روزها، آرماگدون و ...) و یا ساخت فیلمهایی که مربوط به خود شخصیت امام موعود میباشد( مانند فیلم حضرت عیسی و یا فیلم مصائب مسیح)[2] یا به تصویر کشیدن حوادث و علائم حتمیه و یا به تصویر کشیدن اوضاع و زمان قبل از ظهور به تعبیری اوضاع آخرالزمان ( علائم غیر حتمیه)
ـ حوزههای علمیه مخصوصاً و نیز دیگر مراکز علمی از جمله دانشگاهها باید علاوه بر رشتههای متداول از جمله فقه و اصول و عقائد و حدیث و ...، مبانی اعتقادی و دروس خود را موعود شناسی قرار داده و در این زمینه از تألیف و نشر و تکثیر و ... در سطح جهانی استفاده شود و دیگر این که یک رشتة فیلم سازی (اعم از کارگردانی، فیلمنامه نویسی، جلوههای ویژه و ...) مربوط به مهدویت و مسائل و موضوعات ویژه مد نظر قرار داده شود.
ـ برگزاری جشنوارههای فیلم منجی و اکران نمودن فیلمها در سطح دنیا همچون جشنواره فیلمهای فجر و یا دفاع مقدس و ...
ـ اهمیت ویژه دادن به روز جمعه که متعلق و مخصوص و به نام امام موعود است و دعا و توسل به ساحت مقدس امام عصر علیهالسلام و نیز طلب آمرزش نمودن از آن حضرت.
(همچون مسیحیان که در روزهای یکشنبه به کلیسا میروند و طلب آمرزش میکنند، ما مسلمانان نیز باید مکانهایی را تأسیس کنیم و این همت را داشته باشیم که در روزهای معین (در صورت امکان همة روزها) به آن مکان مقدس رفته و فقط و فقط برای ظهور امام موعود دعا کنیم).
ـ معین و مشخص یک روز و یا هفته به عنوان «موعود خواهی» و تجمع و راهپیمایی با ندای «الغوث یا صاحب الزمان» در تمام شهرها (و یا کشورها) در یک زمان مشخص.
ـ «کونوا دُعاهَ الناس باعمالکم لا بألستکم» ـ داشتن اخلاق و سیره امام زمان خواهی، یعنی آنچه را که حضرت می پسندد ـ افراد خادم و یا مسئول (امور فرهنگی مربوط به معارف امام عصر علیهالسلام) باید با داشتن اخلاق امام زمان پسند دیگران را به اخلاق نیکو دعوت کنند.
ـ تأسیس و تشکیل سایت اینترنتی ویژه امام عصر عجلالله فرجه به زبانهای زنده دنیا.
ـ تشکیل مباحث مربوط به مهدویت در مکانهای غیر تکراری و از لحاظ ظاهری مورد جلب توجه افراد مختلف باشد.
(ما معمولاً برای انجام مراسم مذهبی، مکانهای مذهبی را مورد استفاده قرار میدهیم ـ که این عمل صحیح است ـ ولی در برخی از زمانها باید ـ به اصطلاح ـ لوکیشن را عوض نمود و در ظرف زیبا و قشنگ به بیمار عصر غیبت دارو و طعم ظهور را چشاند. در زمان حاضر باید مکانهایی تأسیس شود که از لحاظ ظاهری بسیار زیبا و شیک و لوکس باشد (با توجه به این نکته که اکثر مکانهای مذهبی فاقد این خصیصه است) و نیز حتی الامکان دارای فضای سبز ـ گلخانه ، استخر، کافیشاپ، کافینت، کتابخانه، سالن مطالعه و کنفرانس باشد (در یک جمله باید: این مکان دارای امکانات تفریحی و تحقیقی باشد) زیرا جوان امروز را باید با این متد و روش پیام ویژه امام عصر علیه السلام را در ذهن او جای داد.)
ـ برگزاری مسابقات در موضوع مهدویت از جمله مسابقات: شعر، نقاشی، قطعه ادبی، داستان، هنرهای تجسمی، فیلم (کوتاه ـ داستانی ـ سینمایی ـ انیمیشن، کارتون ـ مستند).
ـ برگزاری کلاسهای معرفتی ویژه امام عصر علیه السلام از دیدگاه: روان شناختی (روان شناسی) ـ فلسفه ـ جامعه شناسی و ...
ـ توجه و اهمیت دادن به شهر کوفه و تشکیل مراکز فرهنگی ویژه امام عصر علیهالسلام ـ در این سرزمین (به این دلیل که کوفه در زمان ظهور پایتخت حکومتی حضرت است) و یا خرید زمینهای این شهر ـ لازم به ذکر است که در حال حاضر یهود مشغول انجام این طرح است و در کنار شط فرات زمینهایی خریداری کرده است.
ـ تشکیل و تأسیس پایگاههای فرهنگی، نظامی و ... ویژه امام موعود علیهالسلام در دو سرزمین مناسب است: اول ـ مکه مکرمه که محل ظهور حضرت است. دوم ـ فلسطین که از لحاظ آمریکائیها و اسرائیلیها و به طور کل یهود مورد توجه است و در حقیقت آنرا «أرض موعود» میخوانند و معتقدند زمانی با ظهور موعود آسمانی (عیسی علیهالسلام) در این سرزمین تمام یهودیان تجمع میکنند و بر کلّ دنیا حکومت میکنند.
ـ توجه به شهرهای زیارتی و تشکیل مراکز فرهنگی ویژه امام عصر علیهالسلام ـ به دلیل تجمع و تزاید افراد از جوامع مختلف در این امکنه خصوص توجه به سرزمین مقدس مکه.
31 ـ اداره پست و تلگراف موظف است بر چاپ و تهیه تمبر مخصوص ویژة مهدویت و موعود جهانی و غیبت امام عصر علیهالسلام، انتظار امام موعود، نیمه شعبان (15 شعبان)، ظهور حضرت و ...
ـ تأسیس و ساخت حداقل یک مهدیه (و یا مکان مربوط به حضرت) در هر شهر و روستا با قسمتهای مختلف فرهنگی از جمله : کتابخانه ـ نوارخانه ـ فیلمخانه ـ سالن مطالعات ـ سالن اجلاس و کنفرانس ـ سالن تأتر و نمایش و ... با برنامههای متنوع و ویژة مهدویت.
ـ تأسیس مجمع و سازمانی بنام گفتگوی تدیّنها (مجمع و سازمان گفتگوی تمدنها) که رأس و محور بحث آنها ظهور موعود و مصلح جهانی باشد.
ـ تأسیس یک ارگان خاص (همچون کمیته امداد امام خمینی که دارای صندوقهای صدقه در هر خانه و خیابان است) برای امر صدقه دادن برای سلامتی امام عصر علیهالسلام ـ و پول جمع آوری شده از صدقات در مسیر امور فرهنگی مربوط به امام عصر علیه السلام مصرف شود.
ـ تأسیس مهد کودک با نام امام عصر علیهالسلام و برنامهها و آموزشهای مربوط و ویژه حضرت. (کودک را از همان ابتدا با معارف حضرت آشنا کنند ـ العلم فی الصغر کالنقش فی الحجر)
لیست کل یادداشت های این وبلاگ